V testoch nepohoreli len Spišské párky: Problémy našli aj pri iných potravinách!

Koncom roka Slovenskom otriasol škandál so Spišskými párkami, ktoré v množstve prípadov nespĺňali podmienky povoleného zloženia. Kontrolóri však našli pochybenia aj pri iných výrobkoch.

Ilustračný obrázok k článku V testoch nepohoreli len Spišské párky: Problémy našli aj pri iných potravinách!
Zdroj: TASR

Štátna veterinárna a potravinová správa vykonala počas decembra viacero kontrol. Medzi nimi najviac rezonovali výsledky kontrol Spišských párkov. Pri nich sa zistilo množstvo nedostatkov, keď často nebolo ich zloženie také, aké má byť. „Úradná kontrola Spišských párkov preukázala, že napriek nezrovnalostiam s receptúrou u niektorých výrobkov, boli všetky testované vzorky bezpečné,“ informovali sme vtedy v našom článku.

Spoločnosti Cimbaľák bola vtedy okamžite pozastavená platnosť ochrannej známky Zaručená tradičná špecialita – Spišské párky. Niektoré párky ďalších výrobcov podmienky receptúry splnili, pri iných boli objavené malé pochybenia.

Pohoreli aj iné potraviny

Kontroly sa však netýkali len Spišských párkov. Informuje o tom Štátna veterinárna a potravinová správa SR vo svojej Správe o úradnej kontrole potravín za mesiac december 2017.

Vzorka Nitran salámy podľa správy nevyhovela fyzikálno-chemickým skúškam. Namerané množstvo kolagénu z celkových bielkovín bolo na hodnote 19.0, pričom limitom je číslo 16.0.

Vo vzorke Gazdovskej šunky namerali nadmerné množstvo soli. Limit na túto hodnotu je vo výške 36000, meraná vzorka vykázala hodnotu 54000.

Problémy majú aj Mliečne opekance. V ich prípade neboli na obale 400 g balenia deklarované konzervačné látky, pričom bola zistená prítomnosť kyseliny sorbovej.

Vzorka Skalického trdelníka mala v zložení uvedené nepovolené zložky margarín stolný a emulgátory E471, E322, E330, E300, E341, prítomnosť farbiva Chinolínova žltá E 104. Problémom bolo aj neuvedenie osobitného rastlinného pôvodu pri zložke „rastlinné oleje“ a nerozpísanie zloženej zložky „margarín“.

Žitavská paprika sladká mletá mala zistenú nižšiu farbivosť papriky, vyjadrenú ako množstvo kapsantínu v sušine.

Kontrolóri pri zverejnených výsledkoch neuviedli výrobcu konkrétnych potravín.

Spišské párky a ich výsledky

Spišské párky originál informácie o potravine zavádzajú spotrebiteľa, pokiaľ ide o vlastnosti potraviny, pretože mäsový výrobok Spišské párky , nesplnil požiadavku na chemické vlastnosti uvedené v špecifikácii výrobku v znaku „tuk“
Spišské párky 190 g informácie o potravine zavádzajú spotrebiteľa, pokiaľ ide o vlastnosti potraviny. Mäsový výrobok Spišské párky nesplnil požiadavku na chemické vlastnosti uvedené v špecifikácii výrobku v znaku " čisté svalové bielkoviny" a prítomnosť farbiva Košenila, kyselina karmínová (E120)
Spišské párky 400 g informácie o potravine zavádzajú spotrebiteľa, pokiaľ ide o zloženie potraviny pre prítomnosť farbiva Košenila, kyselina karmínová (E 120)
Spišské párky 250g v.b. výrobok nesplnil požiadavku na chemické vlastnosti uvedené v špecifikácii výrobku v znaku čisté svalové bielkoviny – zistená
Spišské párky o.a výrobok nesplnil požiadavku na chemické vlastnosti uvedené v špecifikácii výrobku v znaku čisté svalové bielkoviny – zistená prítomnosť sóje

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk

Odporúčame